Bigi Pan - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van jossi - WaarBenJij.nu Bigi Pan - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van jossi - WaarBenJij.nu

Bigi Pan

Door: Jossi

Blijf op de hoogte en volg

10 Januari 2005 | Suriname, Paramaribo

Bigi Pan....het klinkt als een onderdeel van een heksentoverspreuk....maar het is een onwijs mooi stukje natuur in het westen van Suriname. Zaterdagochtend in alle vroegte vertrokken richting Nickerie. Ik met mn lange benen had het \'voorecht\' om naast de chauffeur voorin te mogen zitten. Maar na 4 uur slaap was ik best nog wel een beetje moe.....op een gegeven moment schrok ik dan ook wakker toen ik tegen de schouder van de chauffeur aan lag....en hij was niet eens leuk!
In Nickerie kregen we eerst een rondleiding langs alle bezienswaaridgheden van deze tweede stad van Suriname....oftewel de centrale markt. Wat een drukte en levendigheid. Van vers fruit (heerlijke meloenen) tot levende springvisjes (KwiKwi). Van haarspeldjes tot bananenchips. vanalles dus. Heel bijzonder om hieroverheen te struinen en naar eigenlijk om je tegelijkertijd weer zo ontzettend toerist te voelen met je camera om je nek!
Na een welbekende bamimaaltijd in de korjaal (=een boot) op pad naar Bigi Pan. Via een klein riviertje dwars door het bos. En wat lag hier op een meter van de boot? Een lief schattig kaaimannetje (soort krokodil!!!) Die kunnen we dus ook weer afstrepen van onze die-moet-je-gezien-hebben lijst. Maar uiteindelijk dus het meer. Enorm groot, met in het midden 5 houten hutjes op palen. En ja, daar sliepen we! Een houten hutje met een kleine loopplank naar een nog kleiner hutje....het wc-huisje!
Maar eerst nog gebadderd in de modder, het hele meer was op de diepste plek niet dieper dan een meter. En ons door de prive kok laten verwennen met rijst-kip en baka bana\'s. Na wat borgoe-cola en een blik op de allermooiste sterrenhemel ooit was het tijd voor de hangmat.
De volgende morgen met het krieken van de dag opgestaan voor alweer baka bana\'s. Daarna kon de vogelspot toer beginnen.

• 10 Januari 2005 - 07:39

Maarten:

Jaa tuurlijk echt weer een vrouw eerst je heerlijk tegen een vent aan scharrellen om later te zeggen dat ie toch niet eens leuk is.... heel erg gemeen! maar ja die palen huissies lijken me ook wel wat kijken of ik dat in het bestemmings plan van de oude gracht kan regellen! hehehe. ik gaat weer verder. zoen maarten

• 10 Januari 2005 - 10:35

M-E:

Je Jos! ooooh, wat klinkt het allemaal heerlijk! Ben mega jaloers, hier is mijn vakantie ook weer voorbij... Ernest gaat contact met je opnemen, hij vertelde mij dat hij het superleuk zou vinden om met jullie wat te doen!
    xxx

• 11 Januari 2005 - 10:35

jij, stiekeme sjanserd!

• 12 Januari 2005 - 21:02

Suus:

JOS!! Je moet weer terug komen naar HP... ik mis m\'n buurvrouwtje om samen mee koffie te drinken!! En ik moet nog allemaal verhalen aan je kwijt, maar die ga ik lekker niet op de site zetten en gewoon aan je mailen!!
    Geniet van alles, want voor je het weet ben je nu écht bijna thuis... (gelukkig ;))
    kus

• 13 Januari 2005 - 15:06

Mark:

eej jossi,

beetje laat, maar de site gaf als maar aan dat je niet kon reageren op je berichten... dus nog ff de beste wensen! Oud & nieuw in suriname is zeker wel wat anders dan in risoul... liefs mark

• 13 Januari 2005 - 20:00

Suus:

Ik wil ook HPstrings... die uit Barca zijn namelijk VET RELAXED!! Dikke kus

• 16 Januari 2005 - 16:47

Wiets:

ja jos, nu weet je wat je te doen staat! whihihihi
    heb gisteravond superleuk feesje gehad en kwam nik tegen in francaise kostuum en toen kreeg ik stokbrood met paturain! (das pas fijn!) vet tof!

• 16 Januari 2005 - 19:05

Nik:

Ja op janskerkhof!!En iedereen wilde ook maar dat kon niet, want ik had niet zoveel stokbroden bij me!Maar wel \'t jeux de boulles spel had ik in m\'n rugzakje op m\'n rug!
    En thuis hebben we toen de waterkoker verstopt en Bob de Bouwer lolly\'s gegeten...die zijn pas echt vies!!We bewaren er nog wel 1 voor jou voor als je terug bent!
    Nou dit was \'t en AAAAAAAAAAAAAAAAAAjetoo!

• 16 Januari 2005 - 19:08

Nik:

ik ben nu al fan van Oma-Sjeng!

• 18 Januari 2005 - 12:31

Rob:

Hallo Jossi, het doet mij genoegen dat ook jij fan van sranang kondre bent geworden. Nu na meer dan 30 jaar zit het mij nog altijd diep in het bloed. In jouw en Inkies verhalen bemerk ik dezelfde liefde. Het zijn de kleuren, geuren, het safri,safri-tempo. het tamara is er weer een dag. Ik geniet van je verhalen. Haal er uit wat er nog inzit. Vader van Ingeborg

• 19 Januari 2005 - 17:29

Nik:

Ooooooh JOS!! Vandaag heb ik 2 kiezen moeten trekken en ze hebben m\'n kiezen weggegooit en niet aan mij gegeven!BUUUH! En wiets ging mee...LIEF he?

• 19 Januari 2005 - 21:14

Wiets:

en weet je, ik kreeg gewoon een verrassings-ei van nik!!!!!!!!!!

• 19 Januari 2005 - 21:24

Nik:

Met een bruin stokje waar je een spook aan kon hangen!!

• 20 Januari 2005 - 08:11

Wiets:

en het spook geeft licht in het donker!

• 20 Januari 2005 - 12:31

Frook:

HEEE JOSSI,arghh blij jaloers had graag nog met jullie meegereis.heb net een week van in totaal 7 uur slaap,5 presentaties,4observaties en mondeling maar:CHIRURGIE GEHAALD!!! zin om nog ergens anders coschap te doen(gyn in vietnam of zo) onze chirurgie beviel me wel en toetsen er mee halen kan dus ook nog!!!(ze vonden onze necrotomien erg afschrikwekkend en het plaatje was maar graad3,hihi)groetjes aan de meiden